Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

torsdag 24 februari 2011

Enceladus, det nya svarta

Dags för ett astronomiinlägg igen! Jag har börjat skriva lite för Populär Astronomi, och kan inte låta bli att dela med mig lite ur en spännande artikel jag håller på att skriva tillsammans med Katja Lindblom. Enceladus, en av Saturnus månar, har länge setts som en ganska tråkig och händelselös måne. Men nu har Cassini, rymdsonden som har kretsat runt Saturnus sedan 2006, hittat nya spännande grejer!

En konstnärs bild av ytan på Enceladus, med de "heta sprickorna på sydpolen. Cassini och Saturnus i bakgrunden.


Det verkar som om Enceladus kan innehålla ett hav av flytande vatten under ytan. Eftersom den är så liten (bara 750 km i diameter! Vår måne är ca 3500 km i diameter) och så långt från solen borde den ha kylts av och frusit för länge sedan, men tidvatteneffekter från Saturnus kan göra att den faktiskt värms upp inifrån, så att ett hav kan finnas under markytan.

Dessutom tittade Cassini nyligen närmare på de sprickor vid sydpolen som upptäcktes redan av Voyagersonderna för flera decennier sedan. Det visar sig att dessa sprickor sprutar ut någon form av iskristaller, vilket tyder på att det händer komplicerade saker under ytan! Man har även sett vulkaner på andra delar av månen.

I ljuset av detta kan man tycka att vår egen måne är ganska tråkig. Men det är tur att vi har den i alla fall. Utan den hade något mer avancerat liv förmodligen aldrig kunnat utvecklas på Jorden, men det är en annan historia som vi kan ta en annan gång.

Inga kommentarer: