Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

onsdag 12 januari 2011

Cykelhjälmen - en livsfara?!?

Jag hörde en väldigt intressant femton minuters föreläsning av dansk som verkade ha tänkt igenom saker och ting. Han forskade på och arbetade med att förespråka cyklande som alternativ till biltrafik i danska städer.

Det som fick mig att först tappa hakan var att han hävdade att ett av de största problemen för att få människor att cykla mer var cykelhjälmen. Eller rättare sagt, inte cykelhjälmen i sig, utan propagandan om att använda den. Han hävdade att den psykologiska effekten av att uppmanas använda cykelhjälm blir att folk uppfattar cyklande som farligare än det är, och alltså cyklar mindre.

Självporträtt under en paus på en längre cykelresa, någonstans utanför Tanumshede.
Han hade gott om siffror (med referenser som jag inte brydde mig om att skriva ner) för att illustrera sin tes. Exempelvis hade en undersökning visat att det var 14% större sannolikhet att råka ut för en olycka om man hade hjälm än om man inte hade än. Detta har jag läst om tidigare, och förklaras främst av att bilister omedvetet tar mindre hänsyn när de ser att en cyklist har hjälm. (Dock blir ju effekterna av en olycka mindre när cyklisten har hjälm)

En annan siffra den här killen tog upp var att hälsofördelarna med att cykla var i storleksordningen 20 gånger större än hälsoriskerna. Jag förstod det som att detta var utan hjälm. Att då ha hjälmkampanjer som får folk att cykla mindre och se cykling som något som främst förknippas med risker, kan uppfattas som väldigt dumt och kontraproduktivt.

Han hävdade också att den säkerhet som hjälmen bidrar med är relativt falsk. Den testas inte i högre hastigheter, inte för slag som kommer från sidan av huvudet, och definitivt inte för de krafter som det innebär att bli påkörd av en bil.

Här är hela föreläsningen. Den är rolig, på engelska och en kvart lång ungefär. Vill dock säga att man bör ta den med en nypa salt, och inte slänga bort sin cykelhjälm det första man gör. Jag använder hjälm och kommer troligtvis att fortsätta med det. Men det ligger onekligen något i vad han säger.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mikael har rätt. Han tål att lyssnas på. Allt tjat om hjälm är patetiskt. Jag är övertygad om att människor själva kan fatta sina egna beslut i hjälmfrågan. Den som väljer att cykla i hög fart på 90vägar väljer kanske hjälm som en förstärkande skyddsåtgärd medan den som rullar fram i sakta mak på en folktom cykelbana i skogen gör andra val.
Det är inte farligt att cykla. Det som är farligt är all nyansfri skämselpropaganda som gör att folk slutar tänka själva, låter rädslan gå före förnuftet och förminskar människors förmåga att bedöma risker. Vi måste komma ihåg att vi lever i ett samhälle som präglas av ekonomiska vinster och att det är hjälmtillverkarna som från början initierat hjälmdebatten. De vill såklart ha lagstiftning för att öka försäljningen.Inte cykelorganisationerna.