Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

söndag 22 mars 2009

Nu är jag svensk igen!

Jag tänkte att det var dags att återerövra min svenska identitet. Men hur? Det självklara svaret kom till mig när jag avfrostade frysen, och hittade några påsar vinbär och krusbär, gömda likt Ötzi långt där inne bland isen. Dags att koka saft!

Jag blandade krusbär och vinbär, tänkte att det blir nog en spännande smakkombination. Kokade upp hela kalaset och byggde en silställning av ett rivjärn, en isärtagbar kakform och ett durkslag i plast som deformerades i processen. Sen fick det stå och rinna av nån timme innan jag kokade upp det på nytt med ekologiskt DanSukker. Ja, det vill säga socker från Danmark. Undrar om dom odlar det där? Luktade gott gjorde det i alla fall, och det fick stå och svalna i en gryta över natten.


Och voilá! Tre flaskor blev det till slut! Men den tredje var så ful att den inte fick vara med på fotot. Men saft blev det och nu känner jag mig svensk igen.

9 kommentarer:

Anonym sa...

åh men den stora frågan e ju om dt smakar god. Åh så duktig du e då Emanuel ;)

Emanuel Blume sa...

Den blev jättegod! Fast det skulle vart lite mer krusbär i blandningen så hade det blivit lite mer sådär syrligt, vilket nog hade gjort den ännu godare. Men det skulle jag tänkt på i somras när jag plockade dom...

Fia sa...

krusbär och vinbär alltså, då vet man vad man ska satsa på. Förövrigt så står det på svenska coca cola burkar att den är tillverkad med svenskt socker. Lite jobbigt om coca cola lovers får dricka svenskt men inte hederliga gamla saftare!

Emanuel Blume sa...

Men odlar man verkligen socker i Sverige? Sockerbetor kanske, men socker framställs väl ur sockerrör? Eller är jag helt ute och cyklar?

Anonym sa...

Ruggigt duktig du är då! Det bästa jag vet är min mormors hemgjorda svartvinbärssaft, önskar att jag oxå kunde göra. Men brukar lyckas skålla mej själv :/.
Några tips på hur man gör? *Kramar*

Elin sa...

Wow, snacka om ambitiöst! Jag kommer nog aldrig bli svensk om det är såna avancerade grejer som krävs.

Elin sa...

Och grattis på namnsdagen skulle jag ju säga!

Almina sa...

det är en labrador på din hemsida. :P

Emanuel Blume sa...

Ja, jag såg det. Jäkla ohyra, blir inte av med den...

Tack för namnsdagsgrattiset, Elin! :)

Tips till Sofie: Det är hur lätt som helst! Se till att ha en tillräckligt stor gryta bara, annars kan det innebära våld och död. Koka upp bären med knappt en liter vatten per kg bär (jag brukar bara göra en uppskattning), låt dom koka ett tag, och häll sedan av genom en sil. Koka sen upp saften (alltså utan bärslafset som blev över) på nytt och häll i ca 4-8 dl socker per liter saft beroende på hur söt du vill ha den. Rör så sockret löser sig. Låt svalna. Klart!

Förresten, se till att flaskan du häller upp på sen är ren, annars kan du bli ofrivillig penicillinodlare...