Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

fredag 20 mars 2009

De luriga fladdermössen

Jo, jag vet att jag är hemma från Afrika nu och borde börja skriva om den här delen av världen, men en sista sak måste jag berätta, som hände när jag var i Kenya.

Där jag bodde i Ugunja fanns gott om fladdermöss. I början tyckte jag dom var spännande. Dom är mycket större än fladdermöss i Sverige och liksom svävar majestätiskt och ganska långsamt, till skillnad från dom kvicka små fladdermössen hemma. Dom var häftiga helt enkelt. Fram tills jag fick reda på att de hade rabies, och kunde bitas. Då ändrades mina känslor för dem en aning. När jag frågade "So how do I avoid them?", kollade snubben på mig som om jag inte var klok, och svarade sen "You duck."

Ungefär såhär ser dom ut.

Det var precis innan regnperioden, och om nätterna kom ibland korta, men extremt intensiva regn. Jag låg och försökte sova, men eftersom jag låg under ett plåttak dånade det något helt oerhört när det massiva regnet slog mot den tunna plåten. Jag hörde inte ett ljud av min mp3-spelare, trots att jag skruvade upp den till närmare max.

Till slut tänkte jag att "Näe, detta måste jag se." Så jag trasslade mig ur myggnätet, klev ur sängen och tassade barfota ut genom dörren. Plåttaket skjuter ut en bit utanför dörren, så jag kunde stå där utan att bli blöt, och i ficklampskenet stirra ut i den fullkomliga vägg av vatten som tornade upp sig framför mig.

Jag stod där i flera minuter och bara fascinerades över det intensiva regnet och det massiva dånandet, när jag kom att tänka på att jag stod där i bara kalsongerna, och det är ju ingen höjdare ur fladdermussynpunkt. Sen tänkte jag att "Äh, dom är ju inte ute och flyger i sånt här väder. Dom hänger ju under... under..."

Det gick upp för mig att jag stod under det utskjutande taket. Långsamt riktade jag ficklampans ljuskägla uppåt. Och där. En halvmeter ovanför mig glittrade fyra ögon till, och två vingar fälldes ut, från en av de två figurerna som hängde där från en bjälke. Jag fick totalpanik, och var tillbaka inne i huset på en halv sekund, med hjärtat i halsgropen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

men fy usch usch vad läskigt. får rysningar i kroppen ju

Karolina sa...

Oroa dig inte, du kommer nog att t:anka p*a - o d:armed v:al skriva om? - din f:orsta afrikaresa hela livet! :)

O annars vore jag n:armast besviken. Om effekterna av en resa bara varade lika l:ange som resan sj:alv vore d knappast v:art besv:aret...

Minns du f:orresten att d var JAG som fr*agade hur jag skulle undvika att bli biten av fladderm:oss, o fick f:orslaget att ducka? D g:or du s:akert, eller hur? D var en s*an d:ar konstn:arlig frihetsgrej, eller hur? ;)

kram!
/Karolina fr*an smartphonen, fortf i Kenya