Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

torsdag 15 mars 2012

Megan Fox och håriga armhålor

Nu för tiden när jag tittar på YouTube eller använder Facebook möts jag i regel av Megan Fox. Oftast har hon på sig bikini eller en chiqt skuren klänning. Megan är tydligen väldigt intresserad av mig, för hon pratar jämt och ständigt om hur tråkigt hon har det och hur mycket hon vill att jag ska imponera på henne.

Hon sitter där vid poolkanten, ratar uppvaktande killar på sin iPad, och äter sin Marabou-chokladkaka som naturligtvis är produkten det hela handlar om. Och sänder mig samtidigt budskapet att hon är den ultimata pokalen, förstapriset, guldmedaljen. Drömtjejen på piedestalen som alla killar slåss om. Hon har en snygg, sexig kropp och är uttråkad där hon sitter vid sin pool med sin iPad och sin chokladbit.

Jag som kille förväntas spänna musklerna och vara man nog att imponera på henne. Exakt var chokladbiten kommer in är jag inte helt säker på men det är nog säkrast att jag köper några stycken för att få en bra chans hos Megan. Hon är prinsessan i tornet som inte har hjärna nog att hitta på nåt annat att göra än att sitta vid sin pool och vänta. Men hon har snygga bröst.

Jag förväntas vara riddaren som heroiskt och brutalt bryter mig in i det tuffa tornet på min sadlade springare, dräper den dräglande draken med min manliga Marabouchoklad och, om jag är manlig nog, vinner hennes gudomliga gunst och kan återvända hem med min prestigefyllda prinsesspokal.

Men samtidigt, medan allt det här pågår, händer också något annat. Melodifestivalen är inne på sin final och någonstans i publiken står en tjej och hurrar när Loreen vinner. Några timmar senare är internet fullt av bilder på samma tjej, och tusentals kommentarer om hur äcklig och förskräcklig hon är. Orsaken är att hon inte har rakat sig under armarna.

Världens cirkus uppstår och Facebook fullkomligt svämmar över av kommentarer. Vissa handlar om hur förskräckligt och ofräscht det är med hår under armarna, andra om att det ska väl ni skita i, och några skrattar åt kalabaliken. Men vad handlar det hela egentligen om? Hur kan nåt så random och totalt okonstigt som en orakad armhåla riva upp alla dessa känslor?

Jag tror det handlar om att den vi ser på bilden inte är Megan Fox. Hon finns inte i TVn för att uppmana killar att imponera på henne. Hon har inte tråkigt vid en pool med sin iPad och sin Marabouchoklad. Hon har fullt upp med att hurra för Loreen.

Men vi matas i hela våra liv med vilken roll en kvinna ska ha. Vi läser sagor för det ettåriga barnet där prinsessan är så vacker att alla riddarna i landet vill ha henne, och den som är modig nog att dräpa draken får både henne och halva kungariket. Notera ordet får. Vi snackar objekt.

Det är klart att man som kille drömmer om att vara den modiga riddaren som får prinsessan. Och det är klart att man som tjej drömmer om att vara så vacker att alla riddare vill ha en. Det är ju det sagorna går ut på. Och det är exakt samma saga som upprepas om igen för oss när vi är vuxna, denna gång med Megan Fox i huvudrollen.

Jag har ingen aning om vem tjejen i publiken på Melodifestivalen i är. Men de som lägger ut bilderna på henne och skriver de kränkande kommentarerna är så lurade av prinsessorna och Megan Fox att de har tappat greppet om hur verkliga människor ser ut. Vi är inte Barbie och Ken. Det står var och en fritt att raka eller klippa eller trimma eller göra vad som helst med sitt hår, oavsett var på kroppen det sitter, men vi kan inte komma ifrån att det naturliga tillståndet för de allra flesta är att vara hårig. Det finns en evolutionär fördel med det, precis som med håret på huvudet. För övrigt är tjejen i publiken skitsöt, vilket jag kan säga trots att jag inte känner henne. Jag känner knappast Megan Fox heller. Hon är säkert trevlig, men framställs i reklamen som det overkliga jag beskrivit här ovan.

Vad som gör mig så arg och ledsen med hela den här cirkusen är att debatten tycks handla om huruvida det är äckligt med håriga armhålor. Men jag vill påstå att det inte är det det handlar om. Det handlar om att man anser sig ha rätten att döma och kränka en annan människa utifrån hennes utseende.  En kvinnas utseende. Vi är så jävla präglade på att sätta kvinnors utseende i fokus att vi inte reflekterar över det. Och det gäller oavsett vilken kön man själv har. Det är en sjuk del i vår kultur som vi inte kan förneka hur mycket vi än försöker. Och att det är så är ju inte konstigt! Sagoprinsessorna och Megan Fox är överallt! Men varför?

Jo, för att det finns folk som tjänar på att vi har våra omedvetna fördomar. Marabou är fullkomligt medvetna om att killar medvetet eller omedvetet tänker över möjligheten att faktiskt träffa Megan Fox, rädslan över att inte vara bra nog, och tryggheten i chokladbiten som presenteras som nyckeln till ligget med Megan. No nuts, no glory.

Man är också fullt medveten om resultatet på tjejer av att visa upp snygga, sexiga, perfekt retuscherade tjejer i reklam. Man blir osäker, medvetet eller omedvetet, och garderar sig genom att köpa produkterna i reklamen.

Men för fan, gå inte på det där!

Jag är ärligt och fullt ut totalt ointresserad av Megan Fox. Hon kan sitta vid sin jävla pool och vänta på att killar ska imponera på henne. Däremot jag känner ett visst intresse för en okänd person som ägnar sin tid åt roligare saker än att pressa sig in i nån påhittad mall av saker man ska göra för att passa in. Och jag är inte ensam om det.

Eller för att uttrycka det med en låt (Spotify-länk): Alver och dvärgar

21 kommentarer:

Frida Ulvegren sa...

Tycker du har rätt och att du även skriver väldigt bra. Tack för din röst.

Frida

Emelie Hollsten sa...

Hej Emanuel!

Du kanske inte minns mig, men jag tror vi var på kulturläger ihop för herrans många år sedan. Jag har en skiva av dig någonstans, du har ett KRAV-klistermärke i pannan på framsidan. Så stötte jag på en länk hit på facebook och kände igen ditt namn. Hursomhelst, vilken trevlig läsning! Bra skrivet du!
Hoppas du har det bra :)

Morwen sa...

Spot on.

Emanuel Blume sa...

Tack ska ni ha!

Emelie! Jo! Det var väl på den här UKM-grejen i Danmark? Och sen sågs vi på Urkultfestivalen några år senare?

Vad roligt att höra från dig! Hoppas allt är bra med dig och du har gjort massa kul de senaste 8 åren eller hur länge sen det nu var vi sågs :)

milsvida sa...

EXAKT så jag tänker också.

Desirée sa...

Vilken fin och bra kille du verkar vara! Så bra skrivet.

Clara sa...

Åh vilket jättebra inlägg! Tack!

Ina sa...

Heja! Välskrivet och fantastiskt.

Tess sa...

Härligt skrivet! Håller med!

Anonym sa...

bra.

K. Lindblom sa...

Utmärkt skrivet, och helt rätt!

Petter Lantz sa...

Intressant är också att på min tid, kanske bara 10 år tidigare är på din, så var det ganska normalt med hårväxt. Det fanns fanns till och med M Fox-typer med ärtiga tofsar intakta. Nu är det väl mest män som inte insett att Gilette behöver stödjas. Men är vi äckliga för det?

Anonym sa...

Jätte bra skrivet *applåder* ! Tejer med kroppshår= Äckligt, Killar med kropshår eller inte= vem bryr sig...varför är det så, varför påverkas vi vanligt dödliga av allt jävla BS om kroppen eller speciellt kvinnokroppen, finns ju fler sådana grejer som att ha en "kagge" pondus på män, äckligt och fult på kvinnor?! Flintis e coolt och helt ok för män att vara, men fult och oatraktivt på kvinnor ?! det finns fler sådana saker, men undran är varför påverkas inte män i samma utsträckning av mode och film världen ? Är män starkare och bättre på att acceptera sin kropp och skita i vad modevärlden säger ? Eller är det där med Sagorna, kvinnor ska vara vackra och män starka "räddare" ? men det stämmer inte riktigt heller i de sagoböcker som jag läst så var prinsen både stark och vacker och en "räddare", så enligt om man baserar det på sagoböcker så borde ju männen ha ännu större krav och fixeringar än vad vi kvinnor har...vi skulle ju bara behöva vara vackra och helst våpiga :-). Ett intressant ämne detta :-) !

Men jag vill också passa på att ge er alla som skrev nedlåtande och elakt om den där tjejen från melodifestivalen mitt finger :-) och be er skaffa ett liv, människor som har tid att sitta och syna människors fel och brister med lupp har inget liv som bygger på vett och etikett och medmänsklighet, kanske perfekt rakade på kroppen men vad hjälper det när man har ett fult inre ! Vi kvinnor kanske skulle upp till kamp, låt håret växa vilt som det var menat :-) ! Ha det gott

AnnaLisa sa...

Bra skrivet! :)

Sven Bergersjö sa...

Som jag skrev på facebook, jag tycker du skriver kränkande och nedlåtande mot Megan Fox i din vilja att visa hur lite hon betyder för dig.
Hon är en människa hon också och inte något objekt. Jag tycker det är du som förringar henne som människa i den här texten. Det är klart att folk har rätt att vara håriga men folk ska väl ändå ha rätt att INTE vara det (och rentav äta choklad och sitta vid poolen) utan att förringas?

quick sa...

Reagerade likadant som Sven gjorde. Vad har du för rätt att säga att Megan Fox inte har någon hjärna för hon sitter vid en pool och äter choklad?

Sen kan du ju faktist välja att inte kolla på henne hon stör dig så mycket. Jag använder facebook och youtube dagligen men har faktist inte på flera månader ens sett på en bild på Megan Fox, det går att undvika. Lika mycket som det går att undvika att kolla på håriga armhålor om man nu inte skulle gilla det.

Emanuel Blume sa...

Det är mycket riktigt en kränkande bild av henne. Men det är den bild som ges av henne i reklamen och den bild jag kritiserar. Det är liksom det det hela går ut på.

quick sa...

"Vackra" tjejer har det inte alltid lätt heller. Tycker Megan Fox ändå var ett dåligt exempel då hon även varit mobbad i skolan, och nu sitter du och skriver kränkade om henne.

"Fox has spoken extensively of her time in education; that in middle school she was bullied and picked on and she ate lunch in the bathroom to avoid being "pelted with ketchup packets". She said that the problem was not her looks, but that she had "always gotten along better with boys" and that "rubbed some people the wrong way".[17] Fox also said of high school that she was never popular and that "everyone hated me, and I was a total outcast, my friends were always guys, I have a very aggressive personality, and girls didn’t like me for that. I’ve had only one great girlfriend my whole life".[17] In the same interview, she mentions that she hated school and has never been "a big believer in formal education" and that "the education I was getting seemed irrelevant. So, I was sort of checked out on that part of it".[17]"

Men jag förstår din poäng, men jag tycker inte det är rätt att trycka ner någon på vägen.

Emanuel Blume sa...

Men det är ju det jag säger, goddammit! Ingen tjänar på att framställas utifrån en mall. Jag har inte kritiserat Megan Fox, jag har kritiserat hur hon framställs som ett objekt i reklamen. Återigen, det är ju det det handlar om!

Kajsa sa...

Emanuel, jag står på din sida. Jag ser det inte som att du kränker Megan Fox eller liknande, eftersom du, precis som du säger, kritiserar bilden av henne.

Och, kära människor, en bild av henne som hon helt frivilligt ställer upp på. Ingen har tvingat henne att vara med i en Marabou-reklam som bygger på att man objektifierar henne, för att sälja choklad.

Så sluta nu. Allvarligt talat, det känns som att ni med mening försöker misstolka.

Kollar man in på din blogg, Sven, så verkar du vara av slaget jämställdist. Denna grupp (främst män) har något slags korståg emot feminister, och syns ofta i kommentarsfältet där de klagar på på minsta lilla, medan de i samma vända kan säga att "prostitution är bra för jämställdheten", helt utan vetenskapligt stöd.

Nu tänker jag inte gnälla på dina personliga åsikter, men som sagt: Emanuel kritiserar bilden av Megan Fox, som hon själv helt och hållet ställt upp på av egen vilja. Tycker ni borde gå och vara arga på dom som nätmobbat Mello-tjejen istället för att (medvetet kanske?) misstolka en text.

Fotograf Malin Sörmlind sa...

Jag får gåshud när jag läser det här. Vilken kille du är. Klockrent skrivet!