Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

torsdag 11 november 2010

Yttrandefrihet - hur bra idé är det egentligen?

Yttrandefrihet är alltid bra. Eller? När skulle det vara dåligt?

Jag ramlade över en tråd på ett forum igår kväll. Den var ungefär en månad gammal, och det har tydligen tagits upp i media, utan att jag har märkt det. Den börjar med att en kille skriver att han tänker ta livet av sig, och att han har riggat sin webcam för att ladda upp foton av det hela till en server. På forumet skriver han också hur man loggar in på servern.

Folk som läser hans inlägg reagerar på olika sätt. Några försöker hindra honom, men de flesta skriver saker som "Du vågar inte! Du är för feg!" eller tror helt enkelt inte på honom. En del ger honom till och med tips och hejar på honom. Någon skriver "är det långt kvar? jag ska åka och jobba snart nämligen..."Hans första inlägg gjordes 11.51. 13.13 skriver han "allrigt lets do it", och inläggen i forumet börjar ändra karaktär. En del börjar prata om att ringa polisen. Andra skriver saker som "Haha, grymt! vill man ta livet av sig är det ens egens beslut, ingen ska lägga sig i det."

Jag mådde dåligt hela kvällen och hade svårt att somna. Tydligen hade även en moderator i i forumet gått in och tagit bort de värsta inläggen, så jag vågar knappt tänka på vad det var jag slapp läsa.

För ett par år sedan såg jag ett avsnitt av Uppdrag Granskning som handlade om "självmordsforum" på internet. Där folk öppet diskuterar metoder, ger varandra tips och så vidare. Det var bland annat en intervju med en kille som sålt starka mediciner till unga människor som senare tagit livet av sig med hjälp av dessa.

Dessa forum försvarar sin verksamhet med att alla har en rätt till yttrandefrihet. Och jag antar att de har rätt. För hur kan det vara fel att ge människor möjlighet att prata med varandra?

Efter lite efterforskning på Flashback, forumet där killen i artikeln hängde sig, hittade jag trådar om allt möjligt som jag i min naivitet trodde skedde på mer diskreta ställen. Hur man får tag på droger, olika sätt att ta dessa droger och tips på prostituerade, är några få exempel.

Återigen, man kan inte förbjuda människor att prata med varandra. Men tonen och stämningen på dessa forum är ibland rent horribel. Förolämpningar och dödshot är mer regel än undantag, och det känns verkligen inte otroligt att folk hetsar varandra att göra sakar som förmodligen inte skulle gjort om de inte gick in på forumet.

En grundregel på Flashback är att ingen ska kunna spåra din identitet. Kanske är det där kruxet ligger? I "verkliga livet" har man alltid en identitet. När en människa blir av med sin identitet tycks det hända saker som som inte skulle hänt annars.

Jag vill nog påstå att det inte är särskilt bra.

Inga kommentarer: