Idag är det julafton, och jag vill önska alla som mot förmodan läser den här bloggen den 24 december en jättefin jul!
För två år sedan fick jag för mig att göra en feministisk analys av Kalle Anka och hans vänner på julafton. Inte för att jag riktigt vet om jag är kapabel att göra en vetenskapligt korrekt feministisk analys, men jag gjorde i alla fall ett försök (och i vår kommer jag ju läsa genusteori så då blir jag förhoppningsvis bättre på det!). Texten som följer är en repris, skulle man kunna säga, från 2008. Min frågeställning var vilken bild av manligt respektive kvinnligt som ges barnen som tittar. Alltså, för för varje film ställde jag frågorna
1. Finns det kvinnliga karaktärer?
2. Om det finns kvinnliga karaktärer, vad har de för typ av roll? Vad har männen för roller?
Tomteverkstan - innehåller enbart män. Dock några kvinnliga dockor. De får sitt hår permanentat.
Kalle Anka i djungeln - de figurer som går att avgöra kön på är enbart män.
Askungen - kvinnlig huvudperson. Hennes stora mål är att få en vacker klänning. Dock en del aktiva kvinnliga möss.
Musse på camping - enbart män. Dock en kossa i en scen.
Lady och Lufsen - en kvinnlig och en manlig huvudperson. Lady är dock mest söt och rodnar (och heter dessutom sitt kön!). I övrigt bara män.
Djungelboken - enbart män.
Snövit - kvinnlig huvudperson. Hon hon blir underhållen och uppvaktad av övriga roller, som samtliga är män.
Tjuren Ferdinand - enbart män, med undantag för Ferdinands kossamamma. Och en kvinna som kastar en blombukett i en scen. Ferdinand har dock traditionellt kvinnliga egenskaper, som uppmuntras i slutet.
Robin Hood - enbart män i samtliga talade roller. Alla soldater och andra kollektiva roller är män. En kvinnlig kanin sitter på en kärra i slutet. Plus Marion då, som rodnar och passivt får en ring satt på sitt finger.
Plutos julgran - enbart män. Piff och Puff kan möjligen tolkas som kvinnor, om man inte visste sen andra serier att de är killar. Dessutom sjunger Mimmi i slutscenen, medan Kalle och Långben spelar instrument.
Sammanfattningsvis är väl ungefär 90-95% av rollerna killar, beroende på hur man räknar, och samtliga tjejer har passiva roller som Lady eller Askungen, som bara förläget blir uppvaktade av killarna (alternativt är dom kossor).
Hur fasen kan vi påstå att vi uppfostrar våra barn med en jämställd syn på tjejer och killar? Flera generationer har vuxit upp med Kalle Anka på julafton, och från noll års ålder fått lära sig via roliga tecknade filmer att det är killar som är standardkönet (varför skulle annars 95% av rollerna vara killar?) och att tjejers roll är att passivt uppvaktas av killarna.
Fattar ni hur djupt det här sitter i vårt samhälle?? Det är läskigt, jag förskräcks gång på gång. Ursäkta att jag blir så uppeldad, men det är sånt här som verkligen gör mig sån. Det är inte så att jag fördömer Kalle Anka på julafton (tvärtom älskar jag Disneyfilmer och de som visas på julafton är riktig konst!), men det ger en väldigt tydlig bild av hur mansnormativt vårt samhälle är, till nackdel för både kvinnor och män.
Vad vill jag då med det här inlägget? Jag vill visa på hur vi, allra oftast omedvetet, tillmäter kvinnor och män olika egenskaper som vi förväntas följa. Detta är till nackdel för både kvinnor och män, eftersom båda påtvingas egenskaper som bara vissa individer har. Vi ger dessa roller till våra barn innan de ens vet att det finns kvinnor och män.
Avslutningsvis vill jag säga att filmerna är gjorda mellan 50-talet (tror jag) och 80-90-talet. Man skulle kunna säga att filmerna reflekterar en förlegad syn som inte stämmer längre, och förhoppningsvis är det så. Men många, inklusive jag, älskar Kalle Anka, och när något vi älskar visar på att killar är standardkönet och tjejer ska vara passiva och vackra, då är det faktiskt lite läskigt.
6 kommentarer:
Vaddå Ferdinand har en typiskt kvinnlig roll? Att vara lat och livsbejakande och inte behöva någon annan? Det är väl ganska stereotypt manligt. Eller menar du att det räcker med att gilla blommor och inte vilja slåss för att vara kvinnlig? Mycket bra inlägg såhär i juletid. Glöm inte att berättarrösten är man och de viktigaste programledarna. Tingeling säger ju inget, hon är sjukt stereotyp i sin roll. Blir inget Kalle Anka för mig i år, utan Coupling istället. Det är så könsstereotypt det kan bli, fast det är meningen. God jul igen!
Nåja, Snövit är från 1937. S dte är nog från 30-talet fram tills nu.
Sedan undrar jag hur Tingeling är sterotyp?
Haha, ja, så kan man ju se det... Jag försökte desperat få nåt lite queert i det hela. Joueux Noël, mon amie! (För det heter väl mon, även om man har amie med e på slutet?)
Har inte reflekterat över Tingeling. Antar att hon är söt och har kort kjol och glittrar... Men hon är väl inte med i nån av filmerna, bara inimellan. Åh andra sidan har hon väl repliken i Peter Pan, eller?
...och Ferdinand är ännu tidigare än Snövit, men om jag inte missminner mig så är även den från 30-talet. Mössen i Askungen sjunger en 'flick-mus' till Jaque och Gus: "Låt nu flickorna sy till den, ni ska skaffa smycken".
"Kalle Anka i djungeln - de figurer som går att avgöra kön på är enbart män."
Hörrududu, du har några kolibritöser där, som blinkar sött och sjunger gulligt. Så det så!
Skicka en kommentar