Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

fredag 24 januari 2014

Kineser på månen och planeter som inte borde få finnas

För ett par år sedan var jag med i ett radioprogram om astronomi som kom med ett nytt avsnitt varje månad. Det hette Slottspod, eftersom vi spelade in det på observatoriet i Slottsskogen. Det var rätt taffligt i början, men för varje avsnitt blev vi bättre på att "radiosnacka" och få det att låta bra rent tekniskt. Varje program fick fler och fler lyssnare, och i mitten av 2011 hade vi en ganska stor skara folk som faktiskt lyssnade på varje program vi gjorde.Sen hände andra grejer. Jag fick heltidsjobb. Katja och Gunnar, som var de två andra delarna i vår trio, fick annat att göra på sina fronter. Men så i november 2013 kunde vi inte hålla oss tillbaka längre. Vi gjorde ett pilotprogram för en ny säsong, som sändes i december. Och fick mängder med hurrarop och peppning ifrån både gamla och nya lyssnare! Så nu är vi igång igen! Jag var på observatoriet i förrgår och spelade in februariavsnittet som kommer att bli tillgängligt 1 februari.

Fram till dess kan man lyssna på januariavsnittet här: (klicka på bilden)


Här kommer en liten teaser för januariavsnittet!

Under rubriken Kina åker till månen pratar vi om Kinas nya rymdexpedition. Som tredje land i världen, och för första gången på flera decennier, har det blivit deras tur att landa på månen. Landaren förde med sig en liten robotbil, Yutu, som nu kör omkring och fotograferar, gräver bland månstenar och undersöker djupt ner i månytan med avancerad radar. Vad kan vi vänta oss av första månbesöket på så många år?


I Nyttan med rymdfarten berättar Gunnar om alla uppfinningar och tekniska fiffigheter som från början utvecklades som rymdteknik men sedan kommit till användning för oss alla i form av vardagliga prylar och tekniker. Vem visste t ex att rymdteknik har förbättrat säkerhet vid barnafödande, gjort oss bättre på att bota synfel och gjort det lättare för hjärtkirurger?

Katja berättar om nya upptäckter på en av solsystemets mest spännande månar i Lera och vattenånga på Europa. Den pingisbollsliknande jupitermånen visar sig ha ännu mer hemligheter och konstigheter för sig än vi trott...

Exoplaneter, alltså planeter utanför vårt eget solsystem, är ett av våra favoritämnen i programmet. Nu har man upptäckt en Planet som inte borde finnas, eftersom den har så konstiga egenskaper att vi aldrig sett nåt liknande, och vi tidigare trodde att planeter av den typen var omöjliga.

Gunnar tar oss ännu längre ut i kosmos med sitt inslag Svarta hål i medium size. Ett svart hål är faktiskt ett hål i både tid och rum, även om det inte är den sortens planetslukande monster som de framställdes om i science fiction-filmer på 50-talet.

Avslutningsvis berättar jag om de två Voyagersonderna, som nu på riktigt börjar lämna vårt solsystem efter att ha varit på resa sedan 70-talet. De har passerat flera av våra yttre planeter på vägen och är nu på väg ut i yttre rymden på riktigt, där inget mänskligt föremål tidigare någonsin varit.

Detta är alltså vad vi pratar om i januarinumret. Lyssna gärna! Man kan prenumerera också och få varje nytt program automatiskt till sin dator, mp3-spelare eller telefon. Då använder man sig till exempel av den här länken: https://itunes.apple.com/se/podcast/slottspod/id380079707

Eller så söker man helt enkelt på "Slottspod" i sin Podcast-app i sin telefon. Snart kommer februarinumret, då blir det ännu mer spännande grejer!

Inga kommentarer: