Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

tisdag 14 maj 2013

Ytterligare en reklamskylt: Tandläkaren som luras

Det är underligt vad folk väljer att läsa. Igår skrev jag ett blogginlägg om en reklamskylt, och på några timmar hade 300 personer läst. Andra gånger skriver jag om saker som jag faktiskt tror ska intressera människor, och så är det kanske 40 som läser. Reklamskyltar engagerar tydligen, så här kommer en till. Denna gången är det inte språket jag tänkte anmärka på, utan innehållet. Följande reklambild sitter för tillfället uppe runt om i stan.


Bilden är lite suddig, för det visade sig vara stört omöjligt att ta en tydlig bild när det var så ljust utanför spårvagnen. Det är alltså reklam för en tandläkartjänst/mottagning av nåt slag (jag måste erkänna att jag inte läst texten jättetydligt). Summan av kardemumman är  i alla fall att det är billigt att gå till tandläkaren jämfört med alla andra utgifter man har. Prislapparna ska motsvara de pengar man lägger på respektive grej per år. Här är motsvarande siffror för mitt senaste år.

Mobilen: 3000 kr (enligt reklamen 4200 kr)
Kläderna: 1000 kr (enligt reklamen 7400 kr)
Frisören: 200 kr (enligt reklamen 3600 kr)
Gymmet: 1800 kr (enligt reklamen 4500 kr)

och så till slut

Tandläkaren: 9000 kr (enligt reklamen 165 kr)

Okej att man skulle kunna lägga de andra summorna på de andra utgifterna (t ex 4200 kr på telefonen), men så lite som 165 kr på tandläkare finns det ju bara ett sätt att komma ner i; att man inte behöver någon tandvård. Jag har svårt att tänka mig att ens detta företaget lagar särskilt många hål för 165 kr om året. 

Mellan oktober och april har jag gått igenom en lång behandling med rotfyllning, avgjutning och kronkonstruktion för EN av mina tänder. Summan ovan räcker inte till för vad det egentligen har kostat, men som tur är går Försäkringskassan in och betalar en del eftersom jag är under 30 år. Men det är som sagt bara för en tand. Jag har fyra till där gamla lagningar måste göras om. 

Om de kan fixa det för 165 spänn vore det fantastiskt, men jag har svårt att tro det.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du kunde ju besvärat dig med att läsa fotnoten också. "165 kr/år är ett snittpris efter att statligt tandvårdsbidrag på 300 kr/år dragits av. Priset gäller dig som är 20-29 år, hittills har haft friska tänder och besöker tandläkaren vartannat år." Men då hade det förstås inte blivit något kvar att skriva om.
http://www.praktikertjanst.se/ung/

Emanuel Blume sa...

Det är ju lite det som är poängen, att priset bara gäller om man har friska tänder. Hur många, som ser reklamen på t ex spårvagnen, läser fotnoten? Man måste stå nära affischen och aktivt läsa den lilla stilen. Det finns de som gör det men de flesta gör det inte. Och oavsett är det en väldigt selektiv bild av verkligheten att ange precis för den som "hittills har haft friska tänder och besöker tandläkaren vartannat år", särskilt med tanken på att de andra priserna gäller någon som tränar massor (det får man göra för att komma upp i 4500 kr), köper mängder med kläder, går jättemycket till frisören osv.

Emanuel Blume sa...

Nu skrev jag fel. "Priset", skulle det stå, inte "precis".