Hur kommer det sig att om man har en stark åsikt om något (t.ex. feminister är bara manshatande idioter som vill ta över världen) så tenderar man att även ha vissa andra specifika starka åsikter, t ex klimatförändringen är bara bluff och inte minst invandrarna förstör Sverige!
Det är som att vissa åsikter hänger ihop, som åsiktspaket, trots att de berör relativt olika frågor. Ofta kan samma sak sägas om motsatsen, att om man gillar feminism tenderar man även att ta klimatförändringarna på allvar och inte skylla merparten av samhällsproblemen på invandringen. Jag är ju sådan, exempelvis. Ändå tycker jag mig se mycket starkare samband mellan de i mina ögon negativa åsikterna.
Jag fick upp ögonen för det när jag såg en länk på facebook till ett radioinslag om något som någon kallade "feministisk snöröjning" (som gick ut på att skolor, dagis, sjukhus och andra kvinnodominerade arbetsplatser, samt cykel- och gångvägar, fick högre prioritet vid snöröjning, på bekostnad av de mansdominerade arbetsplatser som tidigare varit högst prioriterde). Jag klickade, lyssnade på inslaget och fick se en blogglänk bland kommentarerna. Blogginlägget i fråga kommenterade snöröjningen och gjorde gällande att det var en idiotisk idé, "frammyglad av feministhororna på kommunen", att de kvinnodominerade arbetsplatserna inte var lika viktiga som de mansdominerade osv. Den avslutades med konstaterandet (som vi hört tidigare) att nu har det gått för långt, vi måste sätta stopp för PK-maffian.
Jag började bläddra bland bloggens övriga inlägg, och hittade snabbt texter om hur Sverige förstörs av muslimer och judar, att global uppvärmning är ett kommunistiskt påhitt och inte minst uppmaningar att rösta på Sverigedemokraterna 2014. Det fanns även länkar till andra bloggar som författaren rekommenderade. Jag besökte ett par av dem. En av dem tillhörde sverigedemokraten Thoralf Alfsson, som för bara några veckor sen hamnat i media för diverse rasistiska utspel.
Alla visade samma tendenser. Jag läste ytterligare bloggar samt forum som Nordisk.nu och nyhetssajter som Avpixlat och Fria Tider. De senare har en tydlig nationalistisk/främlingsfientlig inriktning, men överallt kryllade det även av artiklar och inlägg om de övriga ämnen jag nämnt här.
Under ett par månader har jag fortsatt att då och då studera den här typen av sidor, twitter, bloggar och forum, tillsammans med läsarkommentarer på facebook och dagstidningar. Det är ofta samma människor som kommenterar, och det är ytterst sällan de håller sig till ett av ämnena. Snarare tenderar man att blanda ihop dem, att skriva saker som "De jävla henförespråkande klimatalarmisterna. De borde deporteras till Somalia och gruppvåldtas av tio negerkukar. SD 2014!"
Här är ett försök att lista vilka åsikter som tycks hänga ihop, med de mest förekommande överst:
• Ut med invandrarna
• Hata feminister / kommunister
• Rösta på SD / SvP / ND
• Avslöja klimatbluffen
• Hata ordet "hen"
• Islam planerar att ta över Europa
• Hata homosexuella, bisexuella, transpersoner osv
• Hata vindkraft• Judiska konspirationer
• Starta ett svenskt heligt krig / "Svenska våren"
• Hata trängselskatter (Göteborg & Stockholm)
Väldigt ofta kombineras dessa åsikter med ett förakt mot det som är "politiskt korrekt", som ofta är sådant man kritiserar. Politiskt korrekt är sådant som "man ska tycka" enligt nån slags samhällsnorm, men som är påhittat av feminister, kommunister, judar eller homosexuella.
Då är frågan - varför hänger alla dessa åsikter så tätt ihop? Varför tenderar man att hata vindkraft om man hatar invandrare och ordet hen? Alla åsikterna hänger inte ihop på samma sätt, vissa är vanligare än andra att man har utan att behöva dela de övriga, man kan t ex ogilla trängselskatter utan att tro på judiska världskonspirationer. Däremot verkar det enormt vanligt att om man vill kasta ut invandrarna så tycker man illa om feminister och är skeptisk mot den globala uppvärmningen.
Sverigedemokraterna återkommer ständigt. De kan (officiellt alltså som parti) checka av ganska många av ovanstående åsikter. De är invandringskritiska, de resonerar antifeministiskt, de röstar förmodligen på sig själva, de uttrycker klimatskeptiska åsikter, de har gått ut kraftfullt mot ordet hen, de är kritiska mot islam, de har en homobitransovänlig politik, de propagerar på många plan mot vindkraft, de säger vad jag vet inget om judiska konspirationer officiellt och vill hoppas jag inte starta något svenskt heligt krig, men de är ett av de två partier som motverkar trängselskatter i Göteborg.
Jag personligen har åsikter som är tvärtom mot de här. Rent statistiskt delar jag mina åsikter med vissa demografiska grupper, framför allt högutbildade och kvinnor. Kan det vara en motreaktion mot högutbildade miljömuppar som jag? Nu är jag ju inte kvinna, men jag kunde ha varit. I GP anges följande egenskaper till den typiska trängselskattsmotståndaren:
Av dessa egenskaper stämmer bara en in på mig: Jag bor utanför betalstationerna. Så jag kanske bara är en produkt av mina egenskaper?
Den "studie" jag gjort här är inte vetenskapligt säkrad på något vis. Jag har i första hand tittat på "extrema" fora, som främlingsfientliga bloggar, forum och nyhetssajter. Men tendenserna är så klara att jag inte kunnat undgå dem.
Om jag inte varit universitetsnörd och velat göra en balanserad tolkning av allt hade jag sagt att de här åsikterna är ett hopkok och koncentrat av okunnighet, fördomar och strävan efter förenklade lösningar.
Tänk vad skönt det hade varit att kunna säga det rakt ut.
Uppdatering
Efter många funderingar och kommentarer vill jag lägga till ett litet slutord. Det finns gott om undantag från de grupper jag beskrivit ovan, som tur är. Den här texten var aldrig menad att bunta ihop människor och säga att "såhär är folk", även om det på sätt och vis var det jag gjorde. Det är mer en redogörelse för en upptäckt och några lösa förslag till förklaringar av den. Siktade denna gång inte på att föreslå några lösningar eller vara vetenskapligt korrekt.
En sak vill jag dock framhålla som intressant, även om det inte är en tes jag driver. Som min gode vän Joel skrev i en kommentar finns det gott om argument att hävda att t ex feministisk kamp med nödvändighet är även bl a antirasistisk. Men det är intressant att det även är tvärtom. Även om man är invandringskritisk, borde man då inte kunna ställa upp på inställningen att kvinnor i ett patriarkaliskt samhälle är begränsade i sina möjligheter och att detta bör åtgärdas? Det finns en massa saker som pekar på att båda inställningarna grundas i samma värdegrund eller rädsla eller missnöje eller vad man nu väljer att fokusera på, men jag tycker fortfarande, rent logiskt, att t ex feminism och antirasism borde ha en större tendens att gå hand i hand än antifeminism och rasism.
Man bör naturligtvis ta varje individ på lika stort allvar när man diskuterar ovanstående frågor, oavsett vad hen har för avsikter i övrigt.
5 kommentarer:
Det handlar nog om hur man formar sin världsbild. Om man har en egocentrisk världsbild och är en etnisk svensk något konservativ heterosexuell man så är det lätt att vara emot det som innebär att man själv måste ändra sig, eller det som antyder att man själv gör fel. Man ser helt enkelt inte någon anledning till ökad förståelse för kvinnor, homosexuella, invandrare, människor i andra länder och av kommande generationer. Man vill ha det bra för sin egen del och att saker ska fortsätta vara som de är.
Om man däremot tillhör någon av de förbisedda grupperna eller ser dem som sina jämlika, ja då får man med hela det paket av åsikter du har. För även om frågorna är olika så bottnar de i samma värdegrund. Huruvida människor ska behandlas lika eller inte.
Den analysen gillar jag!
Fast den bör kompletteras.
Förutom de direkta galningarna ... de som lider av paranoia ... så finns det även ytterligare en grupp.
Vi har ett samhälle där du prioriteras om du är straight, vit man. Då har du makt.
Men det finns många män som trots att de tillhör gruppen, inte har makt i samhället. De är yngre utan utbildning och äldre som placerats i Fas 3. T.ex.
Då kan man känna en avundsjuka gent emot de grupper som man upplever som mer prioriterade och högre upp i status: Kvinnor, invandrare men även akademiker och bögar.
"Varför ska de ha så många fördelar när jag inte får något", säger man och ser då inte hur dessa grupper lever under förtyck.
När jag tänker efter så är det nog ännu mer komplicerat . Värdegrunden vi var inne på tidigare uppfattas nog på olika sätt från respektive person och har nog med den egna känslan av utlämning att göra.
Detta kanske inte är helt relaterat, men jag tror att det kan vara en intressant sak att plocka in som jämförelse i denna diskussion:
http://retractionwatch.wordpress.com/2013/03/28/why-publishers-should-explain-why-papers-disappear-the-complicated-lewandowsky-study-saga/
Detta är en artikel om Lewandowsky, som gjorde psykologisk en studie där han visade att majoriteten av dem som trodde på en konspirationsteori ochså trodde på en annan (titeln var att månlandningen var fakead, alltså är klimathotet inte sant). Sen fick han från bl.a. klimatskeptiker en massa kritik, där de anklagade honom för att tillhöra en konspiration, och så skrev han en ny studie om de reaktioner han fick på den första studien…
Lite rolig historia, men tror som sagt att det belyser att en viss inställning till livet och samhället gör att man lätt hamnar i flera grupper med oika åsikter, men som har samma grund i att något specifikt är fel, ungefär...
Skicka en kommentar