Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

onsdag 17 oktober 2012

EMANUEL DISSAR! - del 31: Mina tänder

Igår var en riktig surdag. Inte en surdeg tyvärr, utan en surdag. Tilda hade varit uppe och trampat på mig halva natten så jag var inte direkt utsövd när väckarklockan ringde. Men det värsta hade inte ens börjat. Ett par timmar senare hade jag satt mig i tandläkarstolen hos Folktandvården på Olskrokstorget, reda att påbörja andra avsnittet i min rotfyllningstrilogi.

Jag fick åka in akut för ett par månader sedan efter att ha drabbas av akut tandvärk. Då gjorde de en urborrning av tanden och sa att jag fick beställa ny tid för rotfyllning. Det var detta jag kom för att göra igår. I en dryg timme borrades, karvades och petades det i min olyckliga tand. Trots bedövningen gjorde det ont, så jag fick extra bedövning fyra gånger. Det hjälpte nästan.När jag gick därifrån gjorde jag det med en tidsbokningslapp för nästa besök. Detta var nämligen bara ett av stegen i behandlingen. De fyllde tanden med ett läkemedel som ska ta död på kariesbakterierna i hålet, och i början av december ska de (om allt går som vi hoppas) avsluta det hela och fylla och försegla hålet. Jag kan välja mellan en "vanlig lagning" och att sätta dit en krona. De rekommenderar det sistnämnda, eftersom den "vanliga lagningen" riskerar att gå sönder inom kort. Kostnaden för en sådan behandling är dock 12000 kr.

Tolv tusen. Jag hade kunnat äta ute i ett år för det. Nu går som tur är Försäkringskassan in med 4500 så det blir inte riktigt så dyrt som det hade kunnat bli. Men det är pengar jag mycket hellre lagt på andra saker.

Det värsta är känslan av att vara slarvig och ohygienisk. Tandläkarna och tandhygienisterna säger oftast inget, men jag liksom hör hur de tänker "Jaha, ännu en sån där slarvig ungdom som dricker massa läsk och inte borstar tänderna." Små diskreta tips om tandtråd och flourlösning slinker in medan man betalar sina tandläkarnotor.

Kanske är det bara i mitt huvud jag hör de där förmaningarna. Men det är tillräckligt jobbigt. Jag borstar tänderna 2-4 gånger om dagen, använder tandkräm med extra högt flourinnehåll och borstar ofta 4-5 minuter. Dentanlösning sköljer jag i perioder, och tandtråd använder jag nästan varje kväll. Dessutom tuggar jag flourtuggummin efter varje gång jag ätit (om jag inte borstar tänderna), tar flourtabletter och tuggar Salivin innan jag går och lägger mig.

Ändå kommer de jävla hålen. Och jag känner mig som en slarvig sjuttonåring med dålig tandhygien. Jag vet att det är skillnad på tandhygien och tandhälsa (jag har alltså dålig tandhälsa, inte dålig tandhygien) men rösten i huvudet viskar ändå hela tiden att jag inte gör tillräckligt för tänderna. Jag har slutat äta godis nästan helt och hållet, och undviker det mesta med socker i.Tänder har blivit en jobbig issue (i brist på bättre svenskt ord) för mig. Folk frågar mig ibland om jag har tandläkarskräck. Det har jag inte. Jag har tandskräck. Den här dissen riktar sig mot mina tänder, om det nu inte gått fram.

Och mot att tandvården ligger utanför resten av sjukvården. Blir man sjuk i magen eller njurarna eller vilket som helst annat ställe än tänderna räknas det in i den vanliga sjukvården och man behöver (oftast) inte punga ut de stora summorna.

#%@& tänder.

4 kommentarer:

Almina sa...

Hmm. kan man käka något som är förebyggande? Typ kalcium? Vad vet jag! Det är ju bara så orättvist för dig! Idag fick jag lära mig att man INTE ska borsta tänderna mer är 2 ggr per dag, för det sliter på bissarna. Mycket att tänka på!

Unknown sa...

Emanuel: Kolla noga upp om du har några andra hål, när du ändå är igång. Ju mer man kan göra inom ett år, desto större blir rabatten (i procent), så det är värt att fixa allt som behöver fixas, när man väl tvingats börja. Själv gör jag en rotfyllning med krona, rte lagningar, och två utdragningar, och kommer undan med en nota på dryga 8k. Men sen är jag också hel.

Almina: Du fick inte lära dig det, du fick höra det. Här är en länk till en artikel på Sahlgrenskas hemsida, där det står att de som (bland annat) borstar sina tänder med extra fluorberikad tandkräm tre gånger om dagen, har fyra gånger bättre skydd, än de som bara borstar två gånger med vanlig tandkräm.

Unknown sa...

Och här kommer länken...
http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/nya-smorjmetoden-fyrdubblar-fluorskyddet-mot-karies.cid1070781

Emanuel Blume sa...

Ja, jag har bokat tid för extra undersökning. Fram till dess gäller total godisavhållsamhet.