Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

tisdag 3 januari 2012

Hej 2012! Let's talk påsar!

Här kommer första inlägget år 2012, och det kommer att handla om påsar. Nämligen plast-, pappers- och tygpåsar och vad som egentligen är bäst ur ett miljöperspektiv.

Jag har alltid varit en plastpåseperson snarare än en papperspåseperson när det gäller att handla mat. Men i bakhuvudet har jag alltid tänkt att "Joo, plastpåsar är ju ändå tillverkade av olja så man borde väl använda papperspåsar...". Nu såg jag att den brittiska organisationen Waste gjort en översikt av olika påstypers för- och nackdelar ur ett miljöperspektiv. Och det visar sig att papperspåsen kanske inte är så helylle ändå.En papperspåse kräver nämligen fyra gånger så mycket energi att återvinna än en plastpåse, och 20 gånger mer vatten i tillverkningen. De går också lättare sönder, särskilt om de blir blöta. Plastpåsar å andra sidan innehåller ju fortfarande den fossila oljan, men betydligt mindre än för några år sedan. Bara 30% av plasten finns kvar i plastpåsarna jämfört med på 80-talet.

Min tolkning av det hela är att det bästa man kan göra, som så ofta annars, är att återanvända och köpa mindre. Jag brukar alltid ta med mig en plastpåse till affären när jag handlar, man kan använda dem i princip hur många gånger som helst. När de blir slitna brukar jag ha dem som soppåsar.

Tygpåsar då? Tänk på alla miljötanterna som bär omkring sina tygpåsar för att spara miljön? Undersökningen visar att om en tygpåse ska ha mindre miljöpåverkan än en plastpåse måste den användas i snitt 130 gånger. Och om en plastpåse genomsnitt används 5 gånger måste tygpåsen användas 650 gånger, och ja, ni fattar grejen.

Men det är ganska fint med tygpåsar. Och det finns inget enkelt svar på vilka påsar som är bäst. Jag skulle nog säga att det är innehållet snarare än påsarna i sig som är viktigast när det gäller miljöpåverkan.

Okej, en sak till. Och nu sjunker objektiviteten i det här inlägget rejält. Men såna här designade papperspåsar från olika kläd- eller modeaffärer måste ju vara det sämsta i påsväg. Förutom att man ser ut som en reklamaffisch är de alltid så opraktiska och obekväma med konstiga handtagslängder, minimalt med plats och allmänt konstiga storlekar och material. Ofta är även plastpåsar från liknande ställen helt värdelösa när man väl burit hem sin skjorta eller vad det kan vara. Blä.

Inga kommentarer: