Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

lördag 29 oktober 2011

Skumma saker i Stockholm

Ska jag vara helt ärlig är väl inte sakerna jätteskumma egentligen. Och har kanske inte så mycket att göra med Stockholm heller. Men jag var på en jobbresa till Stockholm häromdagen och drabbades av ett lätt filosofiskt tillstånd. Som inför sätena i tunnelbanan till exempel:


Har inte säten i kollektivtrafiken alltid haft det där mönstret? Bussar, tåg, spårvagnar, tunnelbana... Vad är det med små olikfärgade byggnader på marinblå bakgrund och kollektivtrafik? Man hade förstått om det bara gällde Västtrafik, eller bara SJ, eller bara SL, men allihop? Även om det är rätt snyggt.

Sen har vi följande skylt:


Notera punkt 1) Ilägg pengar. Det står ofta så på såna här automater (detta är en godisautomat på tåget hem) och på betaltoaletter. Ilägg pengar. Jag kommer ihåg att jag reagerade på det nån gång när jag var i tioårsåldern. Varför ska man "ilägga" pengar? Man uppäter ju inte sin mat. Eller pålägger luren när man pratat i telefon.

Och en sista fundering, från tågtoaletten:


Vem är Leif? Och brukar han slänga skräp i toaletten?

2 kommentarer:

StefanC sa...

Eftersom jag alltemellanåt jobbar på den typ av tåg varifrån dina bilder är (X40, d.v.s. dubbeldäckaren) kan jag säga att Leif-lappen inte ska sitta där du fann den. Det är väl nån som tyckt det varit roligt att sätta dit den (säkert är det nåt slags kryptiskt skämt de invigda skrattar gott åt), men lika lite som klistermärken som hyllar diverse idrottsklubbar eller som vill väcka politisk opinion hör klistermärken märkta Leif till sådant SJ fäster på sina tåg. Istället ska sådana märken felanmälas och tas bort (det gör dock inte ombordpersonalen eftersom vi saknar utrustning och utbildning för det).

Emanuel Blume sa...

Eller så är det en hemlig kod. Nåt i stil med "Salah eh-dinn 13-45".