Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

onsdag 2 mars 2011

Falsk matematik

Det är en grej jag inte får ihop. Är man student har man ju tämligen begränsad ekonomi, jämfört med om man har har ett fast jobb. Studiemedlet under en månad blir sammanlagt ungefär 8000 kr (och då ska ju ungefär 5500 av det där betalas tillbaka, dessutom med ränta).

Studenter bor ofta i studentlägenheter. Dessa lägenheter hyrs ut enbart till studenter och har som specialegenskap att det kostar mycket mer än vanliga lägenheter. Men vänta nu... mer? De är ofta små, ibland får man dela kök, och de ligger i stora studentkomplex. Borde de inte kosta MINDRE än vanliga lägenheter?Men nix. Jag har en etta med kokvrå på 30 kvadrat, 20 minuter från centrum, och jag betalar 4300 i månaden. Min vän Isabel har en dubbelt så stor lägenhet, knappt 10 minuter från centrum, som hon betalar betydligt mindre för. Blir någon förvånad om jag berättar att det inte är en studentlägenhet?

Sedan kan ju även studenter söka lägenhet hos t.ex. Boplats. Men där kan uthyrarna aktivt välja mellan de olika sökande, och har man en studentinkomst är sannolikheten att man ska få en lägenhet mycket liten... Alltså är man hänvisad till dyra SGS-lägenheter.

Hur kommer det sig att om man HAR pengar, då har man möjlighet att hyra en billig lägenhet, men om man INTE har pengar, då kan man bara hyra dyra lägenheter? Borde det inte vara tvärtom? Hade man inte kunnat ha en pool med lägenheter där man måste ha under en viss inkomst? Saknar man kontakter eller koppling till bostadsbolag i Göteborg är det jävlarimig inte lätt.

2 kommentarer:

Christina D, som betalar 6500 för 80 kvm SGS-lägenhet från 50talet. sa...

Som ganska nyligen avträdd styrelseledamot i just SGS så måste jag lägga en liten kommentar...

1) Ja, visst är det sjukt! Jag håller helt med, klart att studenters lägenheter borde vara billigare än andra lägenheter där vems om helst får bo.

2) Riktigt så lätt är det tyvärr inte... SGS gör verkligen allt de kan för att hålla nere hyrorna (det var tex ingen hyreshöjning alls förra året!), och SGS har inte ens någon ägare som kräver vinst, utan alla pengar går rakt in i bolaget igen. Dock är verkligheten hård, och små lägenheter är dyrare att producera per kvm än stora och de jämförelsevis många omflyttningarna i beståndet kostar mycket pengar. Det är alltså dumt nog dyrare att vara studentbostadsvärd, än en vanlig hyresvärd.

3) nya lägenheter är sju-hukt dyra att producera, därmed hamnat hyran högre. Tittar man i SGS äldre bestånd så är hyrorna galet mycket lägre där, än i SGS nyare lägenheter, precis som för "vanliga" lägenheter.

4) Men återigen, visst suger det, särskilt för den som sitter med den där hyresavin som faktiskt ska betalas oavsett anledning till summan...

Åsa sa...

Du betalar mer än vad jag betalar i Kortedala för min förstahands-tvåa på 52 kvm. Och jag är glad för att ha en 'riktig' lägenhet. Men det är sant, jag har aldrig trivts då jag bott i studentkomplex.

Samtidigt så kan jag ju inte säga annat än att Christina har rätt. Eller hon har rätt i det hon säger, men det är inte rätt för den skull. Hängde du med?

Och så kan jag ju vara dryg och kaxig för att jag har en lägenhet som jag anser är rätt billig då jag nästan inte hade några problem att få en lägenhet när jag flyttade hit. :/