Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

måndag 14 mars 2011

EMANUEL DISSAR - del 18: Att drunkna i damväskor

Det var ett tag sedan det dissades sist, men nu är det dags igen. Den här gången handlar det om en liten detalj som är en del i en mycket större helhet.

Jag fick för några dagar sedan påpekat för mig att "Oj, din väska har gått sönder!". Jag tittade på axelremmen och sa "Jo, jag vet. Den har varit sån i... i..." och när tänkte efter så kom jag på att jag fick väskan i present när jag gick i åttan, och remmen nog har varit trasig i tio år. "Den har varit sån i nåt år", svarade jag mumlande. Efter denna insikt, att jag faktiskt haft en trasig axelremsväska i en evighet, gav jag mig ut på Tradera för att hitta en ny.

Sagt och gjort. Jag skrev in "axelremsväska" och klickade på sök. Fick 240 träffar. Damväska, damväska, damväska, barnväska, damväska, åh DEN var snygg, fast det var en damväska, hmm, damväska, damväska, barnväska, damväska, damväska... Till slut hittade jag några väskor som inte var utpräglat feminina i designen, men de var beiga, såg tråkiga ut och var gigantiska. Det slutade med att jag hittade en väska som såg aningen feminin ut, men var snygg och i en bra storlek, och var långt ifrån lika kvinnlig som de flesta andra väskorna. Jag bjöd 9 kr och och vann budgivningen.


Så nu väntar jag på att väskan som ni ser på bilden här ovanför ska komma med posten. Mörkbrun läderimitation för 9 kr, helt OK.

Men frågan fortsätter att ringa i mitt huvud; var är alla herrväskor? Först tänkte jag att män kanske tenderar att inte sälja sina väskor på Tradera, utan behålla dem (som undertecknad...) men sen påpekade en vän för mig att 99% av alla väskor som tillverkas är damväskor. Just den siffran kanske man ska ta med en nypa salt, men det kan ligga nåt i det.

Vi kan nog konstatera att kvinnor handlar väskor på ett annat sätt än män. Vilket inte är konstigt. Damväskor marknadsförs som accessoarer på ett helt annat sätt än herrväskor (har nog aldrig ens sett reklam för herrväskor), och de följer modet och måste därmed bytas ut oftare. Resultatet blir att män får tråkigare väskor (missgynnar män) och kvinnor förväntas ha designade och moderiktiga väskor i tid och otid (missgynnar kvinnor).

Onk, säger jag bara.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nämen vad trevligt att läsa det här. Den väskan känner jag igen. Haha, min står i garderoben. Den passar till allt så jag är nöjd. :-)

Emanuel Blume sa...

Åh, det låter ju perfekt! :)