Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

torsdag 6 januari 2011

EMANUEL DISSAR - del 14: Att söka jobb via Poolia

Dags att dissa igen! Det som kommer i skottgluggen den här gången är bemanningsföretaget Poolia, eller närmare bestämt deras formulär man fyller i som jobbsökande.

Jag är ju numera fullfjädrad utbildad miljövetare. Alltså söker jag jobb som exempelvis konsult, samordnare, miljöutredare, och så vidare. Till det hör att jag har haft en hel del jobb inom kultursektorn, som kultur- och musikproducent, ungdomsledare, kultursamordnare, guide och så vidare. Men hur jag än vrider och vänder på menyerna hos Poolia, det vill säga de menyer där man ska ange yrkeserfarenheter och önskade yrken, så hittar jag bara arbetstitlar inom ekonomi, försäljning och företagsledning! Tyvärr glömde jag att ta en skärmdump på detta, men det kändes helt komiskt! Ordet "kultur" gav inga svar alls i sökningen medan "ekonom" gav ett hundratal svar. Ordet "miljö" gav två svar, tror jag. Typ miljöchef och nåt mer.

Dessutom var det omöjligt att ange sin utbildningsgrad. När var det vi började gå över till EU-standarden för högskoleutbildningar? Det var väl 2004, tror jag. Sju år sedan! Ändå kan man bara välja gamla typer av examina i listan. När tog någon ut en licenciatexamen sist, liksom? Min master på 300 hp var ganska svårvald.


Det känns lite som att när så många arbetslösa ägnar så mycket tid och slit åt att försöka skaffa jobb borde man i alla fall få reda på att det FINNS nåt som heter miljösamordnare, att man KAN arbeta med kultur, och att man sedan sex-sju år tillbaka KAN ta ut något som heter mastersexamen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mastersexamen infördes visserligen i högskoleförordningen 2007 men visst borde dom hänga med i utvecklingen.

Sen har du väl inte missat offentligajobb.se? ett måste för mig som söker jobb som bibliotekarie och jag kan tänka mig att du kan hitta ett och annat jobb där.

Emanuel Blume sa...

Var det så sent? Det pratades i alla fall om när jag sökte 2004 att vi kunde välja att ta ut mastersexamen. Fast det kanske var på planeringsstadiet.

Åh, det hade jag faktiskt missat! Tack för tipset!

Anonym sa...

Kass med ålderdomliga titlar, men sedan är det väl så att Poolia specialiserar sig på personal inom vissa yrkesområden, om din inriktning inte hör dit är det ju bara att leta efter någon anan aktör?