Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

tisdag 21 december 2010

Jag är inte duktig!

Det är väldigt sällan jag säger till folk att de är duktiga. För mig betyder att vara "duktig" att man, med en viss egen uppoffring, uppfyllt någon annans krav. Något som man skulle kunna säga till små barn, t.ex. som lärt sig att göra någonting trots att de själva inte har en intuitiv förmåga att förstå varför det är bra. När de lär sig snyta sig, till exempel, trots att det är obehagligt för dem.

Men att säga till exempel till en artist att hen är duktig, efter att ha genomfört en lyckad konsert, är något annat. Det blir något nedlåtande. "Åh, vad duktig du är, som sjöng så fint." Det är som att hen gått i skolan och läraren klappar henom på huvudet. Hen kan vara skicklig, grym, begåvad, flitig eller jävligt vass, men duktig?

Bilden snodd från bloggen "Jag Blommar".
Jag fick höra för ett tag sedan att jag var duktig som tränade och sprang och cyklade såhär års, och jag hade lite svårt att hålla tyst (men det gjorde jag). Det är ju liksom inte för nån annans skull jag gör det. Jag gör det för att jag tycker det är kul, det är skönt, man mår bra, man kommer snabbt fram om man cyklar, osv. Det har ingenting med duktighet att göra!

Samma sak när det gäller olika former av miljöengagemang. Man får höra att "Vad du är duktig som sopsorterar!", "Vad duktigt att du äter vegetariskt." Men vadå duktigt?? Att jag väljer vad jag vill göra av mina sopor eller vad jag vill äta för mat är väl inte duktigt? Att det får konsekvenser för både mig och andra huruvida jag väljer att sopsortera eller inte göra det, eller vad jag väljer att äta, är en annan sak. Men kalla mig inte duktig. Det är på nåt sätt att man förminskar en människas egna vilja och egna beslut genom att säga att hon är duktig. Som att man egentligen gör det för nån annan, och inte för att man är mogen nog att se konsekvenserna av sina handlingar.

Jag cyklar såhär års. Det är kanske lite korkat, möjligen modigt, och rätt coolt. Men det är tamejfan inte duktigt!

2 kommentarer:

Kokis-chan sa...

Men det kanske är duktigt ur den som säger dets perspektiv. Den som säger att det är duktigt av dig att t.ex cykla på vintern kanske tycker att det är obehagligt att göra det själv så från den personens synvinkel är det ju duktigt att göra det och så använder han/hon det uttrycket om dig också även om det är en piece of cake i just dina ögon...

Emanuel Blume sa...

Det är inte riktigt det jag vill åt. Vi har olika definitioner på ordet duktig och jag tror det är där skon klämmer. Det kan vara hur enkelt eller svårt som helst, men "duktigt" i mina öron kan aldrig vara något som är självständigt och av egen vilja eller eget initiativ. En elev som övar på grammatik är möjligen duktig, men en författare som skriver nåt på eget är det i min definition inte.