Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

tisdag 26 oktober 2010

Hotet mot samhället: DEN ONDA TVÄTTEN!!

Jag trodde knappt det var sant när jag först läste om det. Bostadsrättsföreningar i USA har tydligen gemensamt tagit upp kampen mot något de tydligen anser hota utemiljön i de amerikanska boendena, och på många håll infört totalförbud. Mot vad? Bilar på tomgång? Rökning? Kemiska bekämpningsmedel?

Nope. Att hänga tvätt.

Man tror först att det är ett skämt. Jag tror de flesta svenskar ser hängande tvätt som något vackert. Min mentala bild av tvätt som hänger utomhus är från Lady och Lufsen, där bilden visar hängande kläder på tvättlinor kors och tvärs mellan fina hus.


Kontroversen och förbuden i USA gäller att det anses vara "fattigt" att hänga tvätt för lufttorkning. Istället hänvisar man till torkskåp och torktumlare. Apparater som drar enorma mängder el, och sliter på kläderna betydligt mer än att hänga upp dem på en tvättlina. Att dra på sig en tröja som hängt på en tvättlina och doftar friskt är dessutom betydligt behagligare än att dra på sig en som tumlats kemiskt torr i en torktumlare.

Enligt en artikel i Teknik360 finns det dock gott om "rebellgrupper" bland amerikanerna som kämpar för rätten att torka sin tvätt på ett vettigt sätt. Det har också börkat få effekt bland politiker. Till exempel har ett fåtal stater redan infört lagar som gör att bostadsrättsföreningar inte kan förbjuda de boende att hänga tvätt ute.

"Only in America," tänkte jag när jag läste artikeln. Sedan fick jag reda på att det även i Sverige är vanligt bland bostadsföreningar att förbjuda att hänga tvätt ute. Nån som har en bostadsrätt och vet hur det ligger till?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har en HYRESRÄTT där vi inte får hänga tvätt ute. Gör vi det har våran bovärd rätt att plocka ner tvätten och konfiskera den :/
St-Hem.
//Bobby

Emanuel Blume sa...

Det var det dummaste jag har hört!

Fröken Evers sa...

btw: lite roligt att det har "börkat få effekt bland politiker".

Emanuel Blume sa...

"Börka", eller "behuercka", är ett gammalt fornnordiskt ord som har börjat göra sitt återtåg i modern svenska.