Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

tisdag 14 september 2010

Alliansens gröna röst - pyttsan!

I senaste numret av Sveriges Natur, Naturskyddsföreningens tidning, har man publicerat en stor tabell över vad de sju riksdagspartierna har åtagit sig att driva i miljöväg och vad de faktiskt - när det kommer till kritan, har drivit under den gångna mandatperioden.

Det handlar om 20 st krav som Naturskyddsföreningen ställt på samtliga partier. Det kan röra sig om att införa kilometersatt för tunga fordon, agera för att EUs fiskekvoter ska följa forskarnas bedömningar, stoppa exportstöd till miljöskadande projekt och att stoppa licensjakten på varg.

Det hela är snyggt illustrerat i en färgglad tabell med ett myller av röda och gröna prickar. Såhär ser det ut. Den är rätt stor, så ta och högerklicka och öppna bilden i ett nytt fönster, så kan du följa med i vad jag skriver längre ner.

Varje parti har alltså två kolumner. Den vänstra anger om de tagit på sig att driva en fråga (grön prick) eller inte (röd prick), och den högra anger om de faktiskt gjort det (grön prick), eller inte (liten figur föreställande en naken dansk sumobrottare, nej ursäkta, röd prick var det visst). 

Det första som slår en är att det är betydligt rödare i det borgerliga blocket än i det rödgröna. Det är också så att man där i högre grad har föresatt sig att driva frågor utan att sedan göra det. I det rödgröna blocket är det framför allt MP och V som både tagit på sig att driva och också drivit Naturskyddsföreningens krav. S presterar lite sämre, men ligger fortfarande betydligt bättre till än något av de borgerliga partierna.

Och där kommer vi till nästa intressanta sak. Nämligen Centerpartiet. Ser man i tabellen har inte centern presterat bättre än de övriga borgerliga partierna, trots att de högljutt marknadsfört sig själva som "Alliansens gröna röst".

Naturskyddsföreningens undersökning visar alltså att C ligger på samma relativt låga miljöprestanda som exempelvis FP, som dock har föresatt sig betydligt er än vad man sedan drivit. En liknande bild ges av KD.

Mest röda prickar hittar man dock hos Moderaterna. Och det rimmar ju ganska illa med Reinfeldts ambition att vara ett föregångsland på miljöfronten (men desto bättre med vad han sa före valet 2006, att "miljön är inte någon prioriterad fråga för moderaterna".).

Skriver mer om varför jag inte tror på centerns miljöpolitik framöver.

2 kommentarer:

Almina sa...

Färre ivriga bävrar på vägarna!

Emanuel Blume sa...

Ja, låt dem hålla sig i skogen!

Förresten, det här var tydligen ett intressant ämne att skriva om... Har fått över hundra läsare på ungefär 16 timmar!