Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

söndag 14 mars 2010

Sprit och nötter

I drygt två månader har fyra flaskor stått och sett roliga ut på en hylla i köket. Det beror på att de har innehållit renat brännvin med bär i. Närmare bestämt slånbär och krusbär som jag plockat på Tjörn. Tanken var att det skulle bli likör. Inte för att jag är den som dricker sådär mycket av sånt, men när man väl gör det kan det ju lika gärna vara gott liksom... Och igår var det dags att avsluta projektet.


Sagt och gjort, Isabel och jag tog fram bunkar och silar och flaskor och grejer och skred till verket.


Det var inte helt lätt att få ut bären ur flaskorna...


... men till slut var de ute, och fick kokas för att få ut det sista av den sträva men grymt goda smaken.


Och till slut kunde vi tappa det hela på flaskor! Det blev ungefär en och en halv liter av varje sort. Slånbärslikören blev sanslöst god, medan krusbärslikören blev... ja... extremt god, men med väldigt lite alkoholsmak. Men vart skulle den ha tagit vägen, liksom? Den har varit i en igenkorkad glasflaska i två månader...

Nu till nåt annat. Jag håller på att testa att tvätta med tvättnötter. Har hört folk som både lyckats väldigt bra med dem och som inte lyckats alls. Det verkar som att det gäller att ha tur när man köper nötterna om man vill ha några som funkar.


Återstår att se om dom här funkar!

1 kommentar:

Emanuel Blume sa...

Uppföljning:

Jag tycker det blev sådär. De kläder som bara var lite smutsiga blev jättefina. Och mjuka, och luktar gott, och slapp den där stela kemiska touchen de brukar få av syntetiskt tvättmedel. Men några handdukar med rejäla fläckar blev inte rena. Hmm. Antar att man kan ha tur eller otur med vilka nötter man köper.