Här fanns tidigare Emanuel Blumes blogg. Nu har den flyttat och finns på emanuelblume.se. Välkommen dit istället!
vit text

lördag 8 november 2008

Gulerøtter og sjampinjonger

Attans, nu missade jag bussen till Oslo med två minuter. Man ska alltid kolla i god tid när bussarna går, det ska jag lägga på minnet. Men nu när jag ändå har missat den och får vänta på nästa kan jag ju berätta lite vad det är jag sysslar med här egentligen.

Min examensuppgift består av att utföra en miljöutredning av Solbakken Folkehøyskole, där jag nu bor. Utredningen innebär att jag undersöker alla skolans miljöaspekter, det vill säga alla sätt som den påverkar miljön och människors hälsa. Exempelvis deras energianvändning, uppvärmning av hus, transporter, kemikalieanvändning, radonhalter, rutiner, policys, hur de följer miljölagstiftning, oljeeldning, avfallshantering och så vidare. Och det är spännande! Mitt intryck är att den stora massan i Norge inte är lika medveten om miljöfrågor som i Sverige. Ändå finns ganska bra rutiner här på skolan. Søppelsorteringen (avfallssorteringen) funkar bra t.ex., mycket bättre än vad den brukar på svenska skolor.

Men matfrågorna är det si och så med. Maten och mattillverkning står ju för en stor del av människans miljöpåverkan. Men eftersom den fysiska påverkan/utsläppen sker långt ifrån köket där maten tillreds kan det vara svårt att göra en koppling till att det man äter påverkar miljön och klimatet. Detta förstår svenskar ganska bra i regel, men i Norge verkar inte den debatten ha tagit sig riktigt. Så jag håller på att lära kjøkkenpersonalet här att laga vegetariskt. Det är konstigt att folk som jobbar i storkök och har gjort det i flera år inte kan näringslära. Det är ju inte så att det är svårt. En av "bambatanterna" frågade mig på allvar om det verkligen var nyttigt för vegetarianer att bara äta grönsaker. Hallå liksom.

Skolans matsal, kortet är taget med suddig mobilkamera.

Så nu håller jag på att lära dom vegetarisk matlagning! Har skrivit en lista på alla möjliga kikärtor, böner, linser, sojaprodukter och så vidare som kan tänkas behövas, som de har börjat beställa nu. Planen är att servera helvegetariskt en dag i veckan. Tjoho! Detta ligger ju egentligen lite utanför min uppgift, men man kan ju passa på att göra vad man kan när man är här.

Dagens norska ord: Bøttekott
(betyder städskrubb)

3 kommentarer:

Cyberhippien sa...

jag håller med bambatanten, det är inte nyttigt att bara äta grönsaker. Det är ju därför vegetarianer inte bara äter grönsaker :)

Finns det inga veggosar på skolan förutom du?

Emanuel Blume sa...

Nä, jag är den enda i år. Tydligen fanns det nån förra året. Jag undrar hur hen klarade sig...

catice sa...

Härligt! skulle behöva någon som lärde upp mig också och beordrade mig om att inte bara köpa bönerna och linserna utan att också använda dem.

Nog för att den a-ö du fick inte var hackig... men jag gjorde två försök innan som inte var lika lyckade. z-ordet blev svårast. Men du kan få dem med tänkte jag.

Allan blandar cement. En fågel gör höga illaljudande jinglar konstant. Långtradaren mullrar nära. Oroväckande pangljud. Que? Rånar staffan tivolit? Undrar varför? Waldorfs xylofoner zignalerar...? Ååh äntligen ööööööl!!

Anitas bedårande cykelsadel dunkar envist grenen hennes. I jublande kör med näktergalen orgasmerar pinuppan. Qvist ryser så tyst. Undrar varför Wendela zzznarkar? X:et åmar ändan överdrivet.

Finn fem fel... eller ett... :P